Introducere in radioamatorism


Poate v-ați imaginat odată, în copilărie, că folosiți stații radio pentru a comunica între voi, pentru a vorbi cu oameni aflați la 5 metri sau la zeci, poate sute, poate mii de kilometri. Acest vis se poate transforma oricând în realitate. Mai mult, câteva milioane de oameni din întreaga lume fac deja acest lucru. Ei sunt radioamatorii, acei ciudați care se plimbă cu stația peste tot, care vorbesc între ei fără a avea nevoie de telefon sau internet și despre care, uneori, credem că vor să recepționeze semnale extraterestre pe care să le folosească împotriva oamenilor obișnuiți.
De fapt, radioamatorii sunt persoane care înțeleg tehnologia, s-au îndrăgostit cumva de ea și chiar contribuie la progresul acesteia. Majoritatea sunt necunoscuți, știuți doar de comunitatea din care fac parte, însă de unii dintre ei chiar ați auzit: actorul Richard Burton, fondatorii companiei Sony, cosmonautul Yuri Gagarin, Joe Walsh, chitaristul trupei Eagles sau foști regi ai diferitelor țări precum Spania și Iordania. Știu, e destul de greu să ne imaginăm toți acești oameni, din lumi atât de diferite, în același context. Uneori pare complicat și să-i vedem pe toți în aceeași propoziție, deși au un lucru în comun: fiecare dintre ei a fost radioamator. Ce anume credeți că i-a adus pe ei, și pe mulți alții, în același loc? Poate curiozitatea, poate deschiderea la nou, poate chiar pasiunea pentru știință și tehnologie sau, de ce nu, cea pentru comunicare. Un lucru e sigur: fiecare a găsit, în această pasiune, ceva ce i-a determinat să spună, într-un singur glas: „Trebuie să fac asta!”.
Ce e radioamatorismul până la urmă? Complexitatea activității de radioamator este dată de multitudinea de domenii pe care le acoperă această pasiune. Îmi place să spun că radioamatorismul nu este un hobby, ci îmbină o mulțime de alte pasiuni la un loc. De aceea, oportunitățile de dezvoltare sunt multiple, iar ce alege fiecare să facă ține doar de el. Comunicațiile în unde scurte reprezintă principala latură a radioamatorismului, fiind îmbrățișată de radioamatori încă de la autorizare datorită curiozității și dorinței de a vorbi cu oameni din toate colțurile lumii. Această pasiune nu se oprește, însă, aici. Unii sunt pasionați de construcțiile de antene, ceea ce necesită o înțelegere amplă a fenomenelor radio și a electronicii. Alții își construiesc propriile echipamente de emisie – recepție pentru că, deși calea cea mai ușoară este achiziționarea de echipamente, ei înțeleg rolul acestui pas în dezvoltarea lor personală. Îmbinarea radioamatorismului cu pasiunea pentru IT sau programare vine odată cu apariția modurilor digitale, un alt mod de transmisie care poate fi explorat. Și, pentru că radioamatorismul nu impune nicio limită, se poate îmbina și cu istoria și geografia, prin activități precum IOTA (Island On The Air), SOTA (Summits On The Air) și COTA (Castle On The Air). Acestea presupun expediții pe insule, munți sau chiar în castele și alte monumente istorice, cu scopul de a realiza o îmbinare interdisciplinară a domeniilor care îi pot pasiona pe radioamatori. La acestea se mai adaugă telegrafia, comunicațiile și transmisiile video pe sateliți, recepțiile de imagini SSTV transmise de ISS (Stația Spațială Internațională) sau comunicațiile cu astronauții de pe aceasta și multe altele.
În plus, radioamatorismul oferă o gamă largă de oportunități de dezvoltare personală. Probabil ați avut un moment în care v-ați întrebat serios ce înseamnă, de fapt, termenul de dezvoltare personală, ce presupune concret acest aspect. Din păcate, nu vă pot da un răspuns universal, valabil pentru fiecare dintre voi. Depinde doar de voi ce vă atrage și pe ce domenii doriți să evoluați. Important este să aveți curajul să experimentați, să puneți întrebări și să deveniți, pe zi ce trece, cea mai bună variantă a voastră. Eu fac parte din DX Explorers, un grup de tineri curioși, cu valori comune și dornici să evolueze. Suntem o echipă de radioamatori care încearcă să aducă un impact în comunitate, obiectiv ce devine realizabil în momentul în care fiecare dintre noi evoluează. Am profitat, astfel, de oferta largă a radioamatorismului, am început să descoperim fiecare parte și chiar să alegem, dintre toate acestea, ceea ce ne place să facem. În încheiere, vă încurajăm și pe voi să căutați, în fiecare zi, acel lucru care vă trezește dorința de evoluție.

YO8YLX

Apreciere 5 / 5. Voturi: 5

yo3kex

About yo3kex

Ne propunem să ne implicăm activ în renașterea Ham Spirit-ului în România prin facilitarea accesului tinerilor către această pasiune nobilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *