DX Camp iunie 2020


După o lungă perioadă în care ne-am întâlnit doar online, ne-am bucurat să putem marca revederea fizică prin a 5-a ediție a unei acțiuni de suflet, pe care o îndrăgim cu toții: DX Camp. Activitatea a fost gândită încă de la început spre a se constitui într-un prilej pentru noi de a învăța, de a evolua şi de a petrece timp împreună într-un cadru deosebit, uniți de forța pasiunii noastre comune. Acesta este şi motivul pentru care am decis să o reluăm an de an, în diferite forme şi ipostaze. Anul acesta, in perioada 26 iunie – 3 iulie, am adus in prim-plan cursuri şi activități precum: recepție şi transmisie video DVB-S2, simulări de legături pentru începători, realizare de cablaje şi construcții electronice, prezentarea practică a modulatorului echilibrat şi a filtrului trece jos, legături pe sateliți LEO şi, evident, nelipsitele legături radio în benzile de unde scurte şi pe satelitul geostaționar QO-100.

Acțiunea a început cu o mică surpriză pentru Nicolas, radioamator în devenire, care şi-a încheiat perioada de voluntariat în prima zi de DX Camp şi a devenit membru al asociației DX Explorers. Aici, fiecare dintre noi a fost încercat de sentimente. Pentru el, însă, acestea au fost contradictorii: de la fericire la nelinişte, de la entuziasm la o uşoară teamă de necunoscut. Emoțiile au fost mari şi de o parte şi de alta. Zâmbetele au venit atât de la noul membru, cât şi de la ceilalți: oameni care au vorbit cu atâta drag despre el, oameni care ştiau ce va urma şi erau nerăbdatori să-i vadă reacția, chiar şi persoane aflate la primul contact cu noi şi cu lumea radioamatorismului. Toți, de la mic la mare, ne-am bucurat să-i vedem strălucirea din ochi. Toate acestea, împreună, au conturat acea seară care va rămâne cu siguranță în sufletele noastre.

A doua zi am orientat antenele de satelit şi am început să facem recepții video pe QO-100. Înainte, însă, am avut surpriza de a întâlni fenomenul numit spectrum painting, ceea ce i-a fascinat pe toți, în special pe cei mici.

Spre seară am făcut simulări de legături în PMR cu cei aflați la început de drum, unde Nicoleta, YO6YLJ, radioamatoare de numai 13 ani, a fost încântată să îi ajute şi să îi îndrume. Plăcerea a fost cu atât mai mare pentru că, deşi ea încă încerca să-şi învingă teama de a vorbi la stație, a reuşit să dea mai departe ceea ce ştie şi a avut ocazia de a le arăta şi celorlalți o mică parte a pasiunii pe care, la fel ca noi, abia a început să o descopere.

În dimineața zilei următoare am reuşit prima noastră transmisie video DVB-S2 pe satelitul geostaționar QO-100. A făcut şi aceasta parte din experimente, pentru că la o variantă care să funcționeze am ajuns abia peste câteva zile. Fiind atât de complex, subiectul merită tratat separat, motiv pentru care vom reveni cu mai multe detalii despre transmisia video pe satelit în următorul articol.

Pentru construcțiile electronice am ales un circuit basculant astabil, montat de cei mici pe o plăcuță de test. Pentru unii a fost prima experiență de acest gen, prima dată când au văzut şi au asamblat piesele. Pentru alții, după cum spunea şi Nicoleta, YO6YLJ, nu a fost primul circuit pe care l-au construit, ci a fost primul pe care l-au gândit, lucru ce le-a dat şi mai multă încredere în ei.

Tot atunci am realizat şi un cablaj al aceluiaşi circuit, desenat de Emilia, YO8YLX, cu mult timp înainte şi cu multe încercări. Fiind primul cablaj, a părut extrem de complicat la început, aşa cum, probabil, fiecare dintre noi considerăm lucrurile ca fiind complicate atunci când ne întâlnim cu ele pentru prima dată. Până la urmă, s-a dovedit a fi un lucru simplu şi interesant de făcut.

În altă zi, Bogdan, YO3IFX, a ținut o prezentare foarte frumoasă a două platforme realizate de el: modulatorul echilibrat şi filtrul trece jos. Deşi subiectele au fost discutate anterior pe Skype, a fost util să le vedem şi practic. În plus, am făcut si graficul filtrului trece jos, ceea ce a contat în înțelegerea circuitului, pe care l-am simulat, apoi, în multisim, comparând rezultatele.

De asemenea, am recepționat sateliți LEO şi am fost mândri de Nicoleta, YO6YLJ, care a reuşit să facă un QSO pe SO-50 cu LZ1NY.

În plus, în timp ce aşteptam alte treceri ale sateliților, am avut ocazia de a recepționa şi un satelit NOAA.

Serile au fost dedicate în special legăturilor în benzile de unde scurte, unde, cu ajutorul propagării, am reuşit să lucrăm şi stații DX din zone precum Trinidad & Tobago, USA, Noua Zeelandă, Barbados, Indonezia, China, Argentina, Japonia şi India.

În ultima seară, însă, am lăsat la o parte stația şi am profitat de ultimele ore pe care le mai aveam împreună pentru a face schimb de idei, păreri, opinii şi sugestii în cadrul unui foc de tabără.

Dimineața am strâns corturile şi echipamentele, iar după pranz am început să ne împrăştiem, din nou, în toate colțurile țării.

Astfel, a 5-a ediție DX Camp rămâne, cu siguranță, o amintire importantă pentru fiecare dintre noi. Aici am avut ocazia să învățăm, să evoluăm, să cunoaştem oameni noi, să împărtăşim trăiri, emoții şi sentimente, să colaborăm şi, in final, să ducem mai departe această pasiune deosebită. Deşi am plecat, cu siguranță fiecare a dus cu el, acasă, o bucățică din DX Camp. Le mulțumim tuturor participanților pentru implicare şi susținere şi abia aşteptăm o următoare ediție!

Apreciere 5 / 5. Voturi: 3

yo3kex

About yo3kex

Ne propunem să ne implicăm activ în renașterea Ham Spirit-ului în România prin facilitarea accesului tinerilor către această pasiune nobilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *